Meditsiiniseadmete loetelu alates 01.01.2024

Meditsiiniseadmete loetelu alates 01.01.2024

Alates 1. jaanuarist 2024 hakkab kehtima täiendatud meditsiiniseadmete loetelu, kuhu lisandub 37 uut Tervisekassa poolt rahastatavat seadet. Uute meditsiiniseadmete lisandumisega laieneb hüvitatavate seadmete valik sensorravil diabeetikutele ning venoosse puudulikkuse ja haavanditega patsientidele. Samuti lisandub rahastusele mitmeid uusi ortoose. 

Esmakordselt hakkab Tervisekassa rahastama kompressioontooteid rinnaoperatsioonijärgseks raviks, et soodustada operatsioonihaavade paranemist ja vähendada valu ning seeläbi aidata kaasa kiiremale taastumisele. Muudatusega toetame patsientide, kellel on kasvaja, trauma või kaasasündinud sündroomi näidustusel tehtud rindade plastiline kirurgia või rekonstruktsioon või kui meditsiinilisel näidustusel on tehtud rinnavähendusoperatsioon. Arvestades raviks vajaminevat kogust, hüvitab Tervisekassa pärast operatsiooni kuue kuu jooksul kuni kaks toodet. 

Teise olulise muudatusena hakkame esmakordselt rahastama tugirõngaid ehk pessaare. Need on abivahendid, mis asetatakse tuppe, et toetada vaagnapõhja organeid vaagnapõhjaorganite allavajega või uriinipidamatusega patsientide uriinipidamatuse leevendamiseks, valu vähendamiseks ja elukvaliteedi parandamiseks. Suures osas on patsientideks vanemaealised naised, kellel mitme kaasuva haiguse tõttu võib operatiivne ravi olla seotud suurte riskidega või on suisa vastunäidustatud. Samuti on sihtrühmaks patsiendid, kellel operatsioon on osutunud ebaefektiivseks või kes ei soovi kirurgilist ravi või on operatsiooni ootel või rasedad. Pessaaride väljakirjutamise õigus on günekoloogil. 

Tagamaks toodete jätkusuutlikku valmistamist ja müüki patsientidele, tõstame hinnaläbirääkimiste tulemusel 312 meditsiiniseadme hinda ning mitmes piirhinnarühmas tõusid sellest tulenevalt ka piirhinnad, millest Tervisekassa soodustust arvutatakse. Lisaks arvame hinnakirjast välja 97 meditsiiniseadet, mille tootmine või turustamine on tänaseks lõppenud, kuid nende asemel on patsientidele  kättesaadavad alternatiivsed seadmed.  

Täpse ülevaate hüvitatavatest seadmetest ja hüvitamise tingimustest saab meditsiiniseadmete loetelust. Määruse lisas toodud meditsiiniseadmete loetelu Exceli formaadis on toodud siin. Muudatuste detailsed selgitused on leitavad määruse seletuskirjast.   

Kas leidsid lehelt vajaliku info?

Kas leidsid lehelt vajaliku info?

Kui teil on küsimusi, siis palun pöörduge meie poole aadressil info@tervisekassa.ee või helistage meie infoliinile 669 6630.