2018. aastal hüvitas haigekassa ravimeid rohkem kui 862 000 inimesele

Möödunud aastal kulus haigekassal ravimite hüvitamisele 217 miljoni eurot. Selle raha eest sai apteegist soodusravimeid 862 000 ning haiglas ravimiteenuseid enam kui 25 000 patsienti.

Haigekassa ravimite ja meditsiiniseadmete osakonna juhi Erki Laidmäe sõnul on ravimite rahastus iga aasta kasvanud. „Nelja viimase aastaga on ravimite rahastus kasvanud 50 miljoni euro võrra, eelkõige tuleb see uute innovaatiliste ravimite lisandumisest haigekassa loeteludesse aga ka kasvavast nõudlusest.“ lisab ta.

„Eesti inimeste tervishoiukuludest suurima osa moodustavad sageli just ravimid. Selleks, et leevendada suuri kulusid ravimitele, hakkas eelmisest aastast toimima heldem retseptiravimite hüvitamine,“ selgitab tervise- ja  tööminister Riina Sikkut.

Tema sõnul on täiendav ravimihüvitis suureks toeks eelkõige kroonilistele haigetele, kes peavad sageli kasutama mitut ravimit ja kelle väljaminekud on seetõttu suured.

Täiendavat ravimihüvitist sai möödunud aastal 134 000 inimest, kellel kulus aastas retseptiravimitele üle 100 euro. „Hüvitasime neile inimestele ravimeid täiendavalt 10,2 miljoni euro eest ja seeläbi said inimesed  oma ravimid kätte oluliselt soodsamalt,“ kinnitab Laidmäe.

Minister Sikkuti sõnul on uus hüvitise süsteem inimesele ka oluliselt mugavam ja õiglasem: „Kui varem pidi ravimisoodustuseks esitama haigekassale taotluse, siis nüüd toimub hüvitise arvutamine automaatselt apteegist ostu tehes“.

Kui 2018. aastal alustas haigekassa inimestele üle kümne uue innovaatilise ravimi kompenseerimist, siis 2019. aastal hüvitatakse juba rohkem kui 20 uut ravimit.  „Nende seas on ka seitse uut vähiravimit, mida  vajab ligi 200 inimest,“ räägib Laidmäe.

Näiteks on ravikindlustatud inimestele nüüd kättesaadavad mitmed uued ravimid kopsukasvaja, eesnäärmekasvaja, luuüdi kasvaja, mao- ja söögitoru kasvaja, neerukasvaja, lümfisüsteemi kasvaja ja leukeemia raviks. Samuti rahastab haigekassa kuut uut ravimit harvaesinevate haiguste raviks.

Mullu tasus haigekassa 45 miljonit eurot ligi 50 000 inimese vähiravimite eest.  Sel aastal on vähiravimite eeldatav kulu üle 50 miljoni euro.