Tasuta hambaravi saab nüüd arsti otsusega piiramatult

laps hambaarsti juures

Artikli autor: Ajakiri Puutepunkt

Alanud aastaga on seljatatud veel üks probleem puudega inimeste hambaravis. Sügava vaimse või füüsilise puudega inimesed võivad nüüd käia piiramatult ja sentigi maksmata hambaarsti juures, kui puue takistab neil piisava suuhügieeni hoidmist.

Arsti otsusega saavad vajalikus mahus ja täiesti tasuta, isegi omaosaluseta hambaravi sügava vaimupuudega inimesed, kontrollimatu käitumisega inimesed, aga ka halvatud, käteta või käte liigutusi takistavate haigustega inimesed.

Juba hea mitu aastat tagasi õnnestus „Puutepunkti“ teematõstatuse järel käivitada tasuta üldnarkoosis hambaravi sügava vaimupuudega inimestele – esialgu Tartus, aga nüüdseks juba ka Valgas, Kuressaares ja mitmel pool mujal. Probleemiks oli aga jätkuvalt see, et kui aastaid või aastakümneid ravimata hammastega inimesele tehti narkoosis ravi, kippus arve ulatuma sadadesse eurodesse, mida mõnigi puudega inimene ega ta pere maksta ei suutnud. Puudega inimeste tavapärane hambaravihüvitis on ju vaid 85 eurot aastas.

Ülemöödunud sügisel asusime taas haigekassaga juhi Rain Laanega läbirääkimistesse ning oh imet, tänavu jaanuarist ongi raviteenuste loetelus sees võimalus, et haigekassa tasub selliste inimeste hambaravi eest kogu summa, mis on vajalik selleks, et hambad korda teha ja edaspidi korras hoida. Ja see ei eelda ilmtingimata narkoosis toimuvat ravi. Kui inimesel on võimalik hambaravi saada tavalises kabinetis, saab näidustuse korral tasuta teenust ka seal.

Haigekassa on seadnud kriteeriumid, mis on sagedasemateks põhjuseks, et inimesed vajaksid elupuhust hambaravi kogu ulatuses. Kriteeriumid, millest raviarst või perearst peab elupuhuse hambaravi määramisel lähtuma:

Isiksuse psüühilised iseärasused sõltumatult haiguse otsesest nosoloogiast, mille tõttu patsient ei ole suuteline suuõõne hügieeni tagama ka adekvaatse juhendamise korral:

  • Intellektipuue (sügav vaimne alaareng)
  • Autistliku spektrumi häire
  • Dementsus
  • Muud psüühilised kõrvalekalded (näiteks krooniline raske psühhoos).

Füüsilised, haigustest tingitud  seisundid, mil inimene ei ole suuteline suuõõne hügieeni protseduure läbi viima

  • Halvatusseisundid, mis haaravad mõlemat ülajäset, ja on tingitud kesknärvisüsteemi või neuromuskulaarse ühiku haigusest
  • Liigutushäired, nagu parkinsonistlik sündroom, generaliseerunud düstoonia, raskekujuline tantstõbi
  • Kaasasündinud või omandatud füüsilised iseärasused, näiteks jäseme ja selle olulise osa puudumine arenematuse või amputatsiooni tõttu, mille tõttu isik ei tule toime suuhügieeni toimingutega

„Oleme tõesti laiendamas hambaravi võimalusi sügava vaimse või füüsilise puudega inimestele – maksame kinni nende hambaravi kogu ulatuses, mingeid piiranguid või omaosalust ei ole. Tasume kogu hambaravi ka siis, kui ei ole vaja narkoosi,“ kinnitas asja üle Vivika Tamra haigekassa tervise edenduse osakonnast.

Ta lisas, et tänavu on teenuse katsetamise aasta ning on seatud esialgsed kriteeriumid, mis põhjustel võiksid inimesed vajada elupuhust hambaravi täies ulatuses. Vajadusel kohendatakse kriteeriume edaspidi, kui selgub täpsemalt, millistele patsientidele hakkavad raviarstid niisugust tasuta ravi määrama.

Teenust saavad osutada need hambaravikabinetid, kellel on laste hambaravi leping (see on eelduseks). Puudega inimesele teenuse osutamiseks on kindlasti vaja,et hambaarstil oleks vajalik kogemus ja koolitus. Siinkohal teeb haigekassa koostööd Eesti Puuetega Inimeste Kojaga.

Sooviga tasuta ravi saada tuleb pöörduda raviarsti või perearsti poole. Olgu siinkohal igaks juhuks lisatud ka info, et teenuse kood on 9072.